2018. augusztus
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

Nyírjesi füvészkert és vadaspark

A Balassagyarmathoz tartozó Nyírjes évtizedek óta a városban és a környéken élők egyik közkedvelt rekreációs területe. Tavakkal tarkított ligetei és erdői a városból gyalog és kerékpárral is könnyen és gyorsan elérhetők. Így az itt megvalósuló beruházások elsősorban a Balassagyarmat és vonzáskörzetének kikapcsolódni vágyó lakóit, a környékbeli iskolák diákjait célozzák meg. Különlegességei révén azonban akár a határ túloldaláról vagy a megye és az ország távolabbi pontjairól érkezők számára is célpont lehet.

FÜVESZKERT

A 22 hektáros terület 2 km hosszú tanösvénye három kontinens (Európa, Ázsia és Észak-Amerika) közel 600 növényfajtáját mutatja be. Itt megismerhetjük például a Sziklás-hegység fenyveseit, Kalifornia mamutfenyőit, Oregon félsivatagát, Japán színes növényeit, Kína bambuszligeteit ugyanúgy, mint a hazai erdőket, vagy Kárpátok lucosát. A tanösvény szerves részét képezik a tájba harmonikusan illeszkedő látványhidak.

Vadaspark térkép

VADASPARK

A Park természeti értékeink megismerésére, élővilágunk egységé¬nek megőrzésére törekszik.
A 15 hektáros Vadaspark kifutóiban a hazai nagyvad fajok eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben láthatóak.

A vadaspark lakói:

  • hazai nagyvad fajok: gímszarvasok, dámok, muflonok, őzek, vaddisznók
  • kisállat simogatóban: kameruni törpekecskék, merinói juhok, nyulak
  • különleges állatok: emuk, shetlandi pónik, aranysakál, alpakák, Benett-kenguruk, ormányos medvék

CSÓNAKÁZÁS - meseszép tájon
A Nyírjesben található 2. számú tavon csónakázásra is lehetőség van, május-szeptember közötti időszakban.
RENDEZVÉNYEK - jeles napok
Olyan napok, amikor közelebb kerülhetsz az állatokhoz, íjászat, lovas kocsizás, állatetetés és megannyi szórakozási lehetőség vár.
Garantált programok: Húsvét, Május 1., Gyermeknap, Pünkösd,
Augusztus 20., nyáron Éjszakázoo, hosszú hétvégék
Figyeld honlapjainkat, érdemes a programod előre megtervezni!
A szabadtéri foglalkoztató épülete helyet biztosít csoportok, iskolás osztályok számára különböző programok lebonyolítására. A 205 m2 fedett szaletliben kézműves foglalkozásokat, rendhagyó biológia órákat, koncerteket, előadásokat lehet tartani. A fogadó központ melletti füves terület, pedig a sport tevékenységek megfelelő helyszíne.

NYÍRJES BALASSAGYARMAT EGYIK KÖZKEDVELT ÜDÜLŐ, KIRÁNDULÓ TERÜLETE. A HELY VARÁZSÁT A TISZTA LEVEGŐT BIZTOSÍTÓ, ÉS NYUGALMAT ÁRASZTÓ, TAVAKKAL, LIGETEKKEL TARKÍTOTT ERDEI KÖRNYEZET ADJA. AZ IPOLY ERDŐ ZRT. EZEN A MESESZÉP TERÜLETEN ALAKÍTOTT KI EGY ÖKOTURISZTIKAI ÉS DENDROLÓ- GIAI TERÜLETET, HOGY KÖZELEBB HOZZA AZ EMBEREKET A TER¬MÉSZETHEZ. A TÖREKVÉS SIKERES MEGVALÓSÍTÁSÁT BIZONYÍTJA, HOGY A NYÍRJESI FÜVÉSZKERT ÉS VADASPARK 2012-BEN ELNYERTE „AZ ÉV ÖKOTURISZTIKAI TANÖSVÉNYE" MEGTISZTELŐ CÍMET.
A PARK FELKERESÉSÉT AJÁNLJUK MINDEN KOROSZTÁLYNAK:
A DIÁKOK SZEMÉLYES TAPASZTALATOKAT, ISMERETEKET SZEREZHETNEK, A CSALÁDOK EGY ÉLMÉNYTELI NAPOT TÖLTHETNEK EL, AZ IDŐSEBBEK TISZTA LEVEGŐN SÉTÁLHATNAK.

Az Ipoly Erdő Zrt. fejlesztései révén a Nyírjesben létrejövő látogatóközpont lehetőséget teremt arra, hogy a városhoz közel, kis területen, egy egyedülálló módon kialakított növénygyűjtemény segítségével vigyük az embereket közelebb a természethez. E beruházás révén jön létre az az infrastruktúra, amely élvezhetővé, bemutathatóvá teszi az attrakció lelkét, a füvészkertet. A mérsékelt égöv növényvilága – fák és cserjék együtt – az égöv által érintett három földrésznek (Európa, Ázsia és Észak-Amerika) megfelelően, három bemutató területen jelennek meg. A szabadtéri foglalkoztató, a tanösvény, a vadaspark és az erdei játszótér révén az óvodás és iskolás csoportok tantervbe illeszthető természet ismereti foglalkozásokat tarthatnak a területen. A megvalósuló akadálymentesítésnek és eszközbeszerzéseknek köszönhetően egy olyan új, turisztikai attrakció jön létre, ahová bátran invitálhatók nemcsak a helyi és környékbeli, de a távolabbi iskolák diákjai is.

Az Ipoly Erdő Zrt. központjának is otthont adó városban megvalósuló, komplex beruházás révén a cégnek lehetősége nyílik arra is, hogy munkájáról azoknak is számot adjon, akik ritkán hagyják el urbanizált környezetüket. A nyírjesi látogatóközpont kiindulópontja – vagy akár újabb állomása – lehet azoknak a nógrádi túráknak, amelyek a projektgazda más turisztikai fejlesztéseit – például a közeli Hollókő-Rimóc tanösvényt – is érintik.