2018. augusztus
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

Az Erdőtörvény széles lehetőséget nyit az erdő kerékpáros látogatására. A Börzsöny kerékpáros felfedezéséhez, e felületen szeretnénk tájékoztatást adni az Ipoly Erdő Zrt. által ajánlott útvonalakról, és szolgáltatásokról, valamint az erdei feltáróhálózat kerékpáros használatának feltételeiről.

Kerékpáros úthálózati irányító tábla

Az Ipoly Erdő Zrt. által kerékpározásra ajánlott és kijelölt utakon kérjük Önt az alábbiak figyelembevételére:

A Börzsönyben több mint 500 km jelzett turistaút szolgálja a természetjárókat és számos más nyomvonalat is ábrázolnak a hegység térképei. Úgy tűnhet, hogy a Börzsöny ideális kerékpáros terep. A valóság azonban más. A Börzsöny belső tömbjében nincsenek közutak. Az erdészeti feltáró hálózatnak csak néhány elemét alkotják a kényelmes vonalvezetésű, biztonságos kerékpározást biztosító burkolt utak, vagy földutak. A meredek, zúzottkő burkolatú utak és az épített közelítő nyomok hálózata biztonságos kerékpározásra nem alkalmas, a turistautak pedig általában olyan ösvények, amelyek kizárólag gyalogosan járhatók. Ezért Társaságunk erdei kerékpározásra csak az általa kijelölt erdészeti magánutakat ajánlja. Így is több mint 65 km hosszú, kerékpározásra alkalmas erdei úttal várjuk a kerekezni vágyókat a Börzsönyben. Emellett, több ponton a kerékpáros túrázáshoz szolgáltatásokat kínálunk és információkat adunk.

Erdei kerékpározásra elsősorban a Börzsöny északnyugat-délkelet irányú nagy völgyeiben épített utakat (Bernecebaráti-Nagyoroszi, Kemence-Diósjenő, Nagybörzsöny–Kóspallag), valamint a nagymarosi Panoráma utat és a 2016 májusában átadott Királyrét-Nógrád kerékpáros útvonalat ajánljuk.

A Királyrét Nógrád kerékpárúton

A megfelelően méretezett, kopásálló fékekkel felszerelt kerékpár alapkövetelmény a feltáró utakon való kerékpározáshoz. Kisebb állóképességgel is teljesíthető a Diósjenő – Kemence útvonal, különösen Kemence irányából, valamint a Panoráma út, a 12106 számú kóspallagi bekötőút felől megközelítve. A Nagyoroszi – Bernecebaráti útvonalnak a földutak igénybevételét elviselő kerékpárral érdemes nekivágni. A kifejezetten sportos vonalvezetésű Kóspallag – Nagybörzsöny útvonalat, különösen erős fékekkel szerelt kerékpárral rendelkező, edzett és gyakorlott kerékpárosoknak ajánljuk.

Az Ipoly Erdő Zrt. kerékpározásra ajánlott erdészeti magánútjai

Nagyoroszi – Bernecebaráti útvonal

A 20,6 km hosszú feltáró út Nagyoroszi vasútállomásnál, 234 méteres tengerszint feletti magasságról indul. Legmagasabb pontja a Pénzásási rakodónál 421 m, onnan hosszú, kanyargós, egyenletes lejtővel vezet az út Deszkáspusztáig, majd a Nagy-völgyi-patak partján Bernecebarátiban, a 181 m magasan fekvő Domszky Pál Matracszállásig. Egyes szakaszait érintik a piros sáv és a zöld sáv jelzésű turistautak. Kérjük, tartsák be a kerékpáros-gyalogos együttes használat szabályait. Út közben több forrás mellett, és Deszkáspusztán találhatnak pihenőhelyet. Pénzásásnál a felújított turistaház és a táborozóhely várja az előre bejelentkezett vendégeket. Nagyoroszi irányából majdnem Deszkáspusztáig, vagyis az út hosszának első feléig aszfalt burkolatú, tavasztól kora őszig jól járható. Deszkáspusztától lefelé azonban a burkolat hiányzik. Ezen a szakaszon csak nyáron, száraz időjárási viszonyok mellett, akkor is csak hegyi kerékpárral ajánlott kerekezni.

0

 

Domszky Pál Matracszállás

 

20,6

3,9

Solymár-kút

16,7

6,9

Oszlopó-forrás

13,7

8,4

Betyár-kút

12,2

9,8

Deszkáspuszta

10,8

11,2

Drégelyvári turistaút elágazás I.

9,4

11,9

Drégelyvári turistaút elágazás II.

8,7

14,4

Pénzásás

6,2

20,6

Nagyoroszi

0

Diósjenő – Kemence útvonal

A jó minőségű, aszfalt burkolatú, 17 km hosszú erdészeti feltáró út a Diósjenői Erdei Szabadidőparktól vezet a Kemencei Erdei Múzeumvasút telepéig. Diósjenőn 320 m tengerszint felett magasságról indul, majd alig több, mint 2 km hosszú szerpentinen 175 m-t emelkedve, 495 m magasságban hágja át a Závoz-tetőt. Innen rövidebb, meredek lejtőt után, a Kemence-patakot követve, egyenletes eséssel vezet a 211 méteren lévő végpontjáig. A závozi panoráma és a Kemence-patak völgyének szépsége kárpótolja minden fáradságáért az erre kerekezőt. Az út mellett több forrás, kiépített erdei pihenő-, vagy kirándulóhely található. Királyházán akár szálláshely is foglalható. Az úton kerékpározva számítani kell célforgalmú járművek közlekedésére. Az út extrém körülmények (pl.: a Kemence-patak rendkívüli áradásai, szélvihar, vagy téli síkosság) kivételével mindenkor járható.

0

 

Kemencei Erdei Múzeumvasút

 

17

4

Gyeplős-kút

13

7

Dr. Kenyeres Balázs-forrás

10

8,7

Királyháza

8,3

10,9

Király-kút

6,1

14,7

Závoz

2,3

17

Diósjenői Erdei Szabadidőpark

0

Kóspallag – Nagybörzsöny útvonal

A csaknem végig aszfalt burkolatú, 15,8 km hosszú út a 12108 számú, Szob – Kóspallag bekötő út folytatásaként, a Kisinóci turistaháztól a Vízválasztón át vezet Nagybörzsönybe. Végpontjainak tengerszint feletti magassága 328 m, illetve 248 m, legmagasabb pontja 466 m. Meredek emelkedésű és lejtős szakaszok váltakozásával, valamint szűk kanyarokkal tűzdelt vonalvezetésű út. Nagybörzsönynél 2 km hosszú szakasza nehezen járható köves földút. Kérjük a kerékpározókat, hogy Kisinóc és Nagyirtáspuszta között fokozott óvatossággal használják az utat, az erdei fogadóba tartó gépjárművek célforgalma miatt. Az út extrém körülmények (pl.: rendkívüli mennyiségű csapadék, szélvihar, vagy téli síkosság) kivételével mindenkor járható.

Nagymarosi Panoráma út

Hossza 6,8 km, végpontjainak tengerszint feletti magassága 232 m a közúti leágazásnál, és 286 m a Köves-mezőnél, útközben sem emelkedik 302 méternél magasabbra. Minősége aszfalt burkolatú, két sávos erdészeti feltáró út. Minden évszakban elérhető a 12106 számú, kóspallagi bekötőútról a török-mezői elágazásnál letérve. Nagymaros városa, illetve Zebegény belterülete felől földúton közelíthető meg, száraz időjárás esetén. Az úton idegen gépjárművek a Török-mezői parkolóig közlekedhetnek.

Királyrét-Nógrád Kerékpárút

A Királyréti Erdei Vasút végállomásától, a Széles-mezőn át, Nógrádig vezető útvonal hossza 4,9 km. A királyréti kiinduló pontja 255 méterrel, legmagasabb pontja 314 méterrel van a tenger szintje felett, Nógrád község önkormányzati úthálózatához 288 m magasságban csatlakozik. Az út profilját, illetve zúzott kő borítását a Társaság felújította, illetve újonnan létesített szakasszal csatlakoztatta a közúthoz Nógrád felől. A jelentős részében makadám burkolatú, Királyrétről a Széles-mezőre meredeken felvezető út használatát csak erős fékekkel szerelt kerékpárral, megfelelő időjárási körülmények között javasoljuk.

A Társaság által használt kerékpáros jelzés: napsárga alapon lombzöld kerékpározó alak.

Az Ipoly Erdő Zrt. az általa kerékpározásra kijelölt börzsönyi erdészeti feltáró utakat a közforgalom elől behajtást tiltó táblákkal, és helyenként sorompóval is elzárta. Csak az erdővel körülzárt ingatlanokra tartó, engedélyezett célfogalom, a jogszabály felhatalmazása alapján közlekedők, vagy külön erdőgazdálkodói hozzájárulással, és természetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. Kerékpáros idényben ezeken az utakon az erdészeti üzemi forgalom mérsékelt. Mindezen intézkedések mellett sem garantálható a teljes autómentesség, a kerékpáros túrázóknak számítani kell gépjárművek közlekedésére, ezért a biztonságot korlátozott sebességű övezetek kijelölésével növeljük. A kerékpározásra ajánlott feltáró utaknak csak rövid szakaszai esnek egybe a jelzett turistaút hálózattal. Ennek ellenére rajtuk kerekezve számítani kell gyalogosok és lovasok jelenlétére is, viszont ezek az utak megfelelnek az együttes használat követelményeinek. Kérjük, hogy a megjelölt turistautakon csak az együttes használat lehetőségének határozott jelzése esetén kerékpározzon!

A Dunakanyarban a nemzetközi EuroVelo 6. kerékpáros útvonal bal parti ágának, valamint a Börzsöny körül kerékpározásra ajánlott kisebb forgalmú közutaknak, és a kerékpározásra ajánlott erdészeti feltáró utaknak a kombinálásával számos kerékpáros körtúra tehető. A lehetséges körök variációinak számát növeli ajánlott átkötésként a Királyrét és Nógrád közötti kerékpárút.

A Börzsöny körül kerékpározásra ajánlott egyéb közutak

1201 Szob – Hont összekötő út

12101 Verőce – Katalinpuszta összekötő út

12103 Kismaros – Szokolya – Királyrét bekötő út

12106 Kóspallagi bekötő út

12108 Szob – Kóspallag összekötő út

12112 Nagybörzsöny bekötő út

12114 Vámosmikola – Tésa – Bernecebaráti összekötő út

12122 Diósjenői bekötő út

12123 Nógrádi bekötő út

12126 Borsosberény – Diósjenő összekötő út

12318 Nógrád állomásra vezető út

Azonosító nélküli Királyrét – Kóspallag közút, a Deszkametsző-völgyben

Előfordul, hogy más szervezetek, egyeztetés nélkül kerékpáros jelzést festenek az Ipoly Erdő Zrt. feltáró útjaira (pl.: fehér alapon kék, piros, zöld, vagy sárga kerékpáros piktogramok). Ezek az útvonalak több esetben együttes használatra alkalmatlan, jelzett turistaútra kerültek. Esetleg olyan üzemi utak, vagy épített közelítő nyomok, ahol a Társaság minden szándéka ellenére sem tudja folyamatosan biztosítani a kerékpározhatóságot, esetenként kifejezetten veszélyesnek tartja rajtuk a kerékpározást. Az Ipoly Erdő Zrt. elsősorban a látogatók, az Önök biztonsága érdekében nem javasolja az itt felsorolt feltáró utakon a kerékpározást. Kérjük, hogy a kijelölt turistautakat általában ne használják kerékpározásra, kivéve, ha azt a jelzések kifejezetten megengedik.

Kerékpározásra nem javasolt erdészeti feltáró utak a Börzsönyben

Világos-tér – Hegyes-tető szervizút

Cseresznyefa parkoló – Nagy-Hideg-hegy feltáró út

Spartacus kulcsosház – Szénpatak-völgyfő feltáró út

Király-kút – Kőember út, ún. „Motor út”

Dosnyai rakodó – Miklós-bérc, illetve másik ágon Mogyorós-bérc feltáró utak

Pénzásás – Wenckheim vadászkastély szerpentin

Mázsaház - Verebes-kaszáló - Foltán-kereszt - Nyír-rét - Hárombarát - Málnabérc - Hollófészek - Mázsaház feltáróút, ún. Streck út

A Börzsöny erdőrengetege – kevés kivétellel – a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként védett természeti terület. A természetvédelmi korlátozások betartása további érv arra, hogy az erdő látogatói a kerékpáros erdei túrák tervezése során vegyék figyelembe az Ipoly Erdő Zrt. ajánlásait.

A fokozottan védett természeti területekre hatósági engedély nélkül belépni csak a jelzett turistautakon szabad. Ennél fogva ott tilos kerékpározni.

A Börzsönybe készülő kerékpárosokat arra kérjük, ne találomra induljanak a hegyek meghódítására. Gondolják át, tervezzék meg, merre indulnak el. Mérjék fel a tervezett útvonal nehézségeit, vessék össze a kihívásokat saját felkészültségükkel, edzettségükkel, gyakorlottságukkal, és nem utolsó sorban kerékpárjuk műszaki paramétereivel. Tájékozódjanak az erdő látogatásának szabályairól, és a természetvédelmi előírásokról. Az erdőben kerékpározva kövessék a jogi és a társadalmi normákat. Az erdészeti feltáró utakat használva se mellőzzék a közlekedési szabályok betartását. Ezzel hozzájárulnak saját és túrázó társaik biztonságának növeléséhez.

Minden kerékpáros látogatónknak jó utat, balesetmentes kerékpározást, élményekben gazdag felüdülést kívánunk!

Börzsönyi kerékpáros térkép