2018. augusztus
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

Ipolytarnóci ősmaradványok

Az 510 hektáros Ősvilági Pompeji, kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány lelőhelye, Budapesttől 140 km-re.

Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. 1995-ben az összeurópai természeti örökség részének nyilvánították, Európa Diplomával tüntették ki.

Az Ősfenyő Belépő fogadóépület 4D Motion Theatre szimulációs termében a vulkánkitörés által elpusztított hajdani élőhelyet, és az akkor élt ősállatokat bemutató hiteles, s egyben látványos térhatású, digitális animáció tekinthető meg. A különleges épület kiállítótere a Kárpát-medence születését mutatja be, az információs kupola alatt érdekes vándorkiállítások cserélődnek non-stop természetfilm-vetítésekkel kísérve. A látogatóközpont mellé simul a rendkívül sikeres leletmentés révén Ipolytarnócra került 7 millió évesbükkábrányi ősfenyők fenyőfából épült védőháza. A fogadóépület és a környékén kiépített pihenőhelyek képezik a tanösvény-hálózat kiinduló- és végpontját, itt kezdődik a különleges időutazás.

„Borókás-árok” Geológiai ösvény: a Paratethys őstenger fenekétől, – egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül – a vulkánok tetejéig ívelő időutazásra szakavatott túravezetőnk kíséri látogatóinkat a történelem előtti múltba. Az akadálymentesített, 800 m hosszú körút utcai cipőben, esős időben is bonyodalom nélkül bejárható. A terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. Az egykori vegetációt egy ősnövénysarok rekonstrukciója teszi szemléletessé, a lábnyomok alapján rekonstruált állatok pedig háromdimenziós kivetítés segítségével elevenednek meg.

Kőzetparki ösvény – a fogadóépülettől indulva egy 700 m-es útszakaszon minden egyes lépés 15 ezer évvel visz közelebb a Geológiai tanösvény bejáratánál levő rétegek korához.

Biológiai tanösvények – a Geológiai ösvény bejárata mellől induló és a Fogadóépületig vezető biológiai sétányok kellemes kikapcsolódás ígéretével ismertetik a terület élővilágát. A 2, ill. 4 km hosszúságú erdei ösvényeket pihenőhelyek, kilátó színesítik.

Kőszikla ösvény – a Geológiai ösvénytől 100 m-re, a felső parkoló mellől induló és a „Botos-árokig”, majd a Fogadóépületig vezető 4 km hosszú ösvény vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák mentén vezeti látogatóit. Kapaszkodós rész, főképp második szakasza nagyobb felkészültséget igényel, de megéri!

Lombkorona sétány - A lombsétány igazi csemege a kalandvágyóknak. A mintegy 150 méter hosszan, és 8-10 méteres magasságban a fák lombjai közt húzódó, keskeny függőhidakból álló pályán a látogatók hevederrel bebiztosítva fedezhetik fel a lombkoronában megbújó erdei vadvilág talajszintről nem látható mindennapjait. De ehhez a látványhoz fel kell készülni! A nagyközönségnek megnyitott többszintes induló torony kilátóként is funkcionál, alsó szintjéből - szülői felügyelet mellett - a gyermekek csúszdán érkezhetnek le a játszótéri homokozóba. A lombsétány alatti ösvény mentén a kisgyermekek állati lakhelyekre akadhatnak. Méretükhöz igazított, mesterséges madárfészkekben, rókalyukban, és denevérbarlangban kereshetik a kalandokat.

Miocén erdő - A pihenőhelyekkel szabdalt, gyaloghidakon átívelő ösvények mentén telepített különleges növények mellett minden olyan miocén kori állatfaj élethű szobra megtalálható, amelynek lábnyomait megtalálták az ipolytarnóci ősvilág mára megkövült, agyagos talajában.