2018. augusztus
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

2017. szeptember 06.

Gombáznék, szabad?

gombaNagyszerű lehetőség kínálkozik az erdőkben, hiszen ebben a csapadékos időben talán még olyan gombafajok is nagy számban kifejlődnek, amiket csak a gombászkönyvek fényképeiről láthattunk. Persze a nagy szám még nem jogosít fel bennünket arra, hogy minél nagyobb mennyiséget gyűjtsünk belőle. Az erdei ökoszisztémában ugyanis a gombák is fontos szereplők, s mint ilyenek kíméletet érdemelnek, csakúgy mint a virágok, cserjék, faegyedek. Ezért is szabályozza a törvény (állami erdőterületen), hogy az erdőgazdálkodó engedélye nélkül - egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gomba gyűjtése engedélyezett. Az így összegyűjtött gombát nem szabad kereskedelmi forgalomban értékesíteni. A két kilogrammnál nagyobb mennyiségű, illetve kereskedelmi célú gyűjtés és felvásárlás kizárólag az erdőgazdálkodó előzetes hozzájárulásával történhet.
Gyűjtést csak az végezhet, aki a területileg illetékes erdészeti igazgatóság által kiadott gyűjtési engedéllyel rendelkezik, amit az illetékes kerületvezető erdésztől lehet beszerezni, és egy hétre szól.
Magyarországon eddig közel 2000 gombafajt regisztráltak a mikroszkopikus nyálkagombától az óriáspöfetegig. Valamennyi gombának létfontosságú, „személyre szabott” dolga van az erdei ökoszisztéma működésében, például ők végzik el a holt faanyag lebontásának műveletét. A majd 2000 gombafaj közül csak néhány százzal találkoznak rendszeresen a természetjárók, közülük 58 faj pedig védelem alá tartozik. A leggyakoribb fajok az őzláb-, a szarvas-, a róka-, a galamb-, galóca és a tinóru gombák.

A gombaszedés során tehát nem csak a saját egészségünkre, hanem a gombák, illetve az erdő ökoszisztémájának egyensúlyára is figyelemmel kell lennünk. A tájékozatlan gombaszedés emberre, védett gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyes. Gondoljunk csak bele, hogy egy-egy kiadós eső után akár ezrek mennek egyszerre a Börzsöny, Cerhát erdeibe gombát gyűjteni, ami hatalmas terhelést jelent a természetnek, különösen azért, mert gombászás során le-letérünk a jelzett turistautakról, ami akár védett élőhelyek háborítását is jelentheti.
 
Az ajánlott, az erdő egészségét is tiszteletben tartó, környezettudatos gombagyűjtés szabályai az alábbiak (forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.):
 
• Gondosan és figyelemmel járjunk el, csak az ehetőnek ítélt gombákat szedjük le. Gondoljunk arra, hogy az emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező gombák az erdei ökoszisztéma hasznos „munkatársai”. Védjük meg őket!
• Gombaszedés során ne tapossuk szét a gombákat, ne dúljuk fel élőhelyüket, viselkedjünk úgy, mintha az erdő és a gombák vendégül látnának bennünket az otthonukban!
• A természet ingyen kínálja fel számunkra az ehető gombák változatos és ízletes sokféleségét, bőkezűségét tisztelettel és szeretettel háláljuk meg!
• Természetvédelmi területen lehetőleg ne hagyjuk el az erdei utakat: sok faj gyűjthető az erdőszegélyeken és az utak közvetlen környezetében is.
• Figyeljünk az erdészeti rendelkezésekre, tilalmakra, mert az erdészek az erdei ökoszisztéma valamennyi élőlényének védelmében tevékenykednek.
• Állami erdőterületen személyes felhasználásra engedély nélkül lehet gyűjteni fejenként napi 2 kg gombát.
• Amennyiben árusítás, kereskedelmi forgalomba hozatal a cél, illetve magántulajdonú erdőben szeretnénk gombát gyűjteni, minden esetben írásos engedélyt kell kérni az illetékes erdőgazdálkodótól. Amennyiben védett területen szeretnénk gyűjteni, akkor a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.
• Fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, bármiféle erdei termék gyűjtése szigorúan tilos. A fokozottan védett területek határát a terepen tábla jelzi.
 
Ha leszedtük a gombát, mihamarabb vizsgáltassuk be egy gombaszakértő segítségével – akiket vadon termő gombákat is árusító piacokon, csarnokokban találhatunk –, de arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy esetenként a túl nagy mennyiségben elfogyasztott, továbbá a rosszul tárolt gomba is idézhet elő mérgezéshez hasonló tüneteket. A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy az erdőjárók zárt, műanyag zacskóba gyűjtik a gombákat, ami erre teljességgel alkalmatlan. Benne a gombák megnyomódnak, és az anyagcsere-folyamatok fokozódása miatt a termőtestek felmelegednek, ami a fehérjék gyorsabb lebomlásához vezet. Az ilyen gombák elfogyasztása is okozhat rosszullétet, ilyenkor a gyomorrontás nem mérgező, hanem a romlott, lebomlott gomba miatt következhet be. Hogy ezt megelőzhessük, mindenképpen jól szellőző helyen gyűjtsük a gombákat – egy kosár meg is teszi. Az elöregedett és férges gombákat ugyanúgy ne vigyük magunkkal, mint az apró, nagyon fiatal gombákat. Az utóbbiaknak még nincsenek tipikus határozó bélyegeik, így gyakran nem ismerhetők fel egyértelműen. Ha tévedésből mégis felvettünk egy rágott, öreg, mérgező gombát, vagy amelyet mégsem vinnénk magunkkal, akkor tegyük vissza, ezzel lehetőséget adva, hogy elszórja a spóráit. Fontos, hogy az ismeretlen gombákat külön gyűjtsük, megakadályozva, hogy a törmelékei a többi gombához keveredjenek, megelőzve ezzel a mérgező anyagok továbbterjedését.