2018. augusztus
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

A nyírjesi füvészkert és vadaspark bemutatása

Szabadtéri foglalkoztatóBalassagyarmat Észak-Magyarországon a szlovák határ mentén található kisváros. A hozzá tartozó Nyírjes évtizedek óta a városban és a környékén élők közkedvelt rekreációs, kiránduló területe. Tavakkal tarkított ligetei és erdői a városból gyalog és kerékpárral is könnyen és gyorsan elérhetők. A 200 hektáron elterülő parkerdő helyi védettség alatt áll. Ennek egy részén alakította ki az Ipoly Erdő Zrt. egy ökológiai centrumot, mely magába foglal egy füvészkertet, vadasparkot, erdei játszóteret, és egy szabadtéri foglalkoztatót.

A füvészkert területe 22 hektár, mely enyhén lankás teljes mértékben erdővel borított. A park eredeti vegetációja változatos állományú. Leginkább a kocsányos-, kocsánytalan- csertölgy, szürkenyár, nyír, erdei-, fekete- és lucfenyő jellemző. Ezek mellett megtalálható a dió, vörös tölgy, kislevelű hárs, galagonya és a fekete bodza. Az erdőben kisebb nagyobb tisztások találhatók. A terület éghajlata kontinentális, amit kedvezően befolyásol a tórendszer. Évi csapadék mennyiség 460-800mm között változik.

Történelmi áttekintés:

A Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark létrehozásának gondolata 2005-benfogalmazódott meg Ipoly Erdő Zrt. ökoturisztikai hálózat fejlesztési tervében, melynek része Nyírjesi parkerdő turisztikai, rekreációs lehetőségeinek fejlesztése, szabadtéri erdészeti tájékoztató centrum, tanösvényre felfűzött arborétum. Nyírjesi Parkerdő fejlesztési tervét 2006-ban dr. Barátossy Gábor készítette el. Célja a természet csodálatra méltó sokszínűségének bemutatása. Kialakítását neves dendrológusok (Dr. Debreczy Zsolt, Dr. Rácz István) segítségével és útmutatásai alapján 2006-ban kezdték meg, ez a munka azóta is folyamatos. Kezdeti elképzelések, és tervek tartalmazták a három fő szekció (Európa, Ázsia, Amerika) növényvilágának bemutatását. Ezen időszakban a három kontinens flórájának minimális szegmensével foglalkoztak, csak alapfajok kerültek beültetésre. Utána következő években a szakszerű tervezés, és áldozatos munka eredménye képen a bemutatásra került fajok száma mára elérte az 500-at. Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatással sikerült a park műszaki létesítményeit megépíteni, illetve a vadasparkot kialakítani. 2011-ben épült meg az arborétum nyitott mozgássérült parkolója, akadálymentes fogadóépülete, akadálymentes illemhelye, játszótere, hídjai, valamint tájékoztató táblái. A beruházás segítségével három fúrt kút biztosítja a növények és állatok számára nélkülözhetetlen víz utánpótlását. A Füvészkert szomszédságában kialakított 15 hektáros vadaspark szervesen kapcsolódik az itt kialakított füvészkerthez, így a látogatók átfogó képet kaphatnak hazánk növény-, és állatvilágáról. Bemutató és oktató jellege révén a cél a gyerekek ismereteinek bővítése.

Növénygyűjtemény:

 FüvészkertMagyarországon, egyedülálló módon kialakított növénygyűjtemény. Három kontinens (Európa, Ázsia és Észak-Amerika) növényvilága jelenik meg oly módon, mintha az eredeti élőhelyükről lennének kiragadva az erdőrészek. A két kilométer hosszú tanösvényen végighaladva megismerhetjük a Sziklás-hegység fenyveseit, Kalifornia mamutfenyőit, Oregon félsivatagát, Japán színes növényeit, Kína bambuszligeteit ugyanúgy, mint a hazai erdőket, vagy Kárpátok lucosát. A mintegy 500 faj között megtalálhatunk ritka, hazánkban pár helyen fellelhető növényeket, tölgyfélék közül (Quercus lyrata, Quercus muchlenbergi, Quercus variabilis) juharokból (Acer ginnala, Acer laxiflorum, Acer pensylvanicum) fenyőkből (Pinus gerardiana, Pinus armandii, Abies cephalonica).

Állatok:

A vadaspark főleg hazai nagyvad fajok bemutatására törekszik. Gímszarvasok, dámok, muflonok, őzek, vaddisznók lakják a kifutókat. A kisállat simogatóban a gyerekek személyes kapcsolatot alakíthatnak ki az ott bemutatott kameruni törpekecskékkel és merinói juhokkal. Ne feledjük el, hogy sétánk során rengeteg egyéb állatot is megfigyelhetünk. A park területe számos madárfajnak nyújt otthont, szajkók, cinkék, harkályok röptében és hangjában gyönyörködhetünk. Költött már nálunk egerész ölyv, búbos banka, ökörszem is. Természetesen a madarak mellet a kétéltűek (vöröshasú unka, erdei béka), hüllők (zöld gyík, vízisikló) emlősök (mókus, róka) is képviseltetik magukat, noha ők sokkal visszahúzódóbb teremtmények, így megpillantásuk türelmet, és csendet igényel.

 

A szabadtéri foglalkoztató:

Ez az épület biztosít helyet csoportok, iskolás osztályok számára különböző programok lebonyolításához. A 205 m2 fedett szaletliben kézműves foglalkozásokat, rendhagyó biológia órákat, koncerteket, előadásokat lehet tartani. A fogadó központ melletti füves terület, pedig a sport tevékenységek megfelelő helyszíne.